Tymošenkovej zdravotný stav je kritický, tvrdí jej právnik

18.01.2013 Celý región

Kyjev 18. januára (TASR) - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková je v kritickom zdravotnom stave. Oznámil to dnes jej právny zástupca, ktorého citovala agentúra UNIAN.

Právnik Sergej Vlasenko podľa vlastných slov navštívil 52-ročnú Tymošenkovú v nemocnici v Charkove. Politička bola podľa neho mŕtvolne bledá a v prvých minútach ho ani nespoznávala.

"Nie som špecialista, ale jej situácia je kritická," uviedol Vlasenko, ktorý zastupuje Tymošenkovú od roku 2011.

Zdravotný stav opozičnej líderky sa podľa neho zhoršil, čo podľa neho dokazuje aj skutočnosť, že sa s ním najskôr odmietla stretnúť, čo sa stalo vôbec po prvý raz. Stretnutie prebehlo v nemocničnej kúpeľni, kam sa jedna z líderiek Oranžovej revolúcie uchýlila v rámci svojej kampane "občianskej neposlušnosti".

Pred 11 dňami Tymošenková vyhlásila, že na protest proti 24-hodinovému dohľadu, ktorému je vystavená, prerušuje všetky liečebné procedúry. Podľa vlastných slov mieni zotrvať v kúpeľni svojej nemocničnej izby, pokiaľ z nej neodstránia videokamery.

O zhoršení jej stavu informovala aj skupina poslancov ukrajinskej opozície, ktorá navštívila charkovskú nemocnicu tento týždeň.

Tymošenkovú v roku 2011 odsúdil súd na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí. Kvôli zdravotným problémom ju v polovici minulého roku premiestnili do nemocnice vo východoukrajinskom Charkove. Ona sama považuje svoje odsúdenie za politicky motivovanú pomstu zo strany svojho rivala, prezidenta Viktora Janukovyča.

Súd odročil proces s Tymošenkovou na február

Ukrajinský súd dnes odročil druhý súdny proces s bývalou premiérkou Juliou Tymošenkovou až na 12. februára.

Tymošenková nebola na súde na pojednávaní v prípade, ktorý sa týka obvinení zo sprenevery a daňových únikov.

Sudca Konstantin Sadovski dnes podľa miestnych médií vyhlásil, že Tymošenková musí byť osobne prítomná na začiatku procesu na súde vo východoukrajinskom meste Charkov.

Expremiérku od mája 2012 liečia na chronické bolesti chrbtice v nemocnici v Charkove, 450 kilometrov východne od metropoly Kyjev.

Tymošenkovej právnik Sergej Vlasenko informoval, že odmieta používať svoju posteľ a spáva na dlážke v malej susednej miestnosti na protest proti bezpečnostným kamerám a prítomnosti prevažne mužských dozorcov.

Bývalá premiérka a mnoho západných vlád tvrdia, že oba súdne procesy sú politicky motivované.
 

Vyberte región